Oletko valmis isoon hyppyyn?

Inkeri Ruuska coach

Inkeri Ruuska

Olen tehnyt urallani useita hyppyjä ja liikkunut eri suuntiin. Hyppy on aluksi voinut tuntua vapaalta pudotukselta, mutta aina laskuvarjo on auennut. Moni meistä tekee hyppyjä omasta halustaan, mutta tulevaisuuden työelämässä niitä tulee myös pyytämättä ja yllättäen. Osaamista on päivitettävä, laajennettava ja syvennettävä tai alaa on vaihdettava kokonaan.

Iso hyppy voi merkitä uutta koulutusta, täysin uudelle alalle siirtymistä tai vaikkapa yrittäjäksi ryhtymistä. Oma tuorein hyppyni oli juurikin oman yrityksen perustaminen 30 työvuoden jälkeen.

Jos nykyinen työ ei tunnu innostavalta ja omalta, pohdit seuraavaa askelta. Askel voi olla pienen pieni, nykyisen työn tuunaaminen, mutta se voi olla myös iso hyppy. Hypyn ei täydy tapahtua kerralla, mutta suunnittelu voi alkaa heti.

Mitä haluaisit tehdä enemmän ja mitä vähemmän?

Kun pohdit, oletko valmis hyppyyn, kuuntele mitä ääni sisälläsi sanoo. Mitä haluaisit tehdä elämässäsi enemmän, mitä vähemmän. Mikä on merkityksellistä ja tuo iloa ja innostusta. Millaista vaikuttavuutta haluat tekemiselläsi tuottaa. Altista itsesi onnelle ja sattumalle. Katso eteenpäin, älä taaksepäin.

Vinkkejä valmistautumiseen

  • Tee suunnitelma. Siirry inspiraatiosta käytäntöön.
  • Kerro suunnitelmistasi muille. Ääneen puhuttu auttaa asioita toteutumaan.
  • Kartoita henkiset ja taloudelliset turvaverkkosi. Tuki ja kannustus ovat välttämättömiä.
  • Haastattele hypyn tehneitä ihmisiä. Niitä, joiden hyppy on ollut onnistunut, mutta myös niitä, joilla ei ole kaikki mennyt ihan niin kuin piti.
  • Kirjoita tarina tulevaisuudestasi. Ilman rajoitteita. Kuvaile miltä näyttää ja tuntuu, kun olet toteuttanut hypyn.
  • Mieti mitkä ovat vahvuutesi ja osaamisesi. Miten osaaminen on hankittu, miten sen voi pukea sanoiksi ja missä sitä voisi hyödyntää.
  • Hahmottele vaihtoehtoisia suuntia itsellesi. Suuntia, jotka perustuvat nykyiseen osaamiseesi, mutta myös sellaisia, joissa kaikki on mahdollista.
  • Tee kokeiluja uuteen suuntaan. Voit vaikka mennä mukaan uudenlaiseen projektiin tai tehdä vapaaehtoistyötä. Jotain, jolla on liityntä hyppyysi.
  • Mieti kuka voisi auttaa. Sparraile ystävien, kollegojen ja erilaisten asiantuntijoiden kanssa. Tai hanki mentori tai coach, joka antaa vauhtia hyppyyn.

Mitä tekisit, jos et pelkäisi?

Erityisesti, mieti mitä tekisit, jos et pelkäisi. Mikä olisi pahinta tai parasta mitä voisi tapahtua? Mitä riskejä hypyssä on? Mitä riskejä on, jos et tee sitä?

Koskaan ei ole liian myöhäistä.

#uudistuminen #isohyppy #seuraavaaskel #osaaminen #ura

Jaa artikkeli