Oletko valmentava johtaja itsellesi?

Inkeri Ruuska coach

Inkeri Ruuska

Tiedäthän tyypin, joka sanoo vaativansa muilta paljon, mutta eniten itseltänsä. Tuo ankara itsensä ruoskija, joka tekee kaiken sata lasissa ja pyrkii täydellisyyteen ja joka panee työn muun edelle. Tai sitten itsensä mitätöijä, joka vähättelee omia saavutuksiaan ja osaamistaan ja puhuu epäkunnioittavasti itselleen. Hän saattaa uskoa, että on saavuttanut kaiken sattumalta eikä oikeasti ole niin kyvykäs miltä näyttää.

Millaiseksi itsesi johtajaksi voisit kehittyä?

Johtamisessa puhutaan valmentavasta johtajuudesta, jossa esimies on valmentava kannustaja, rohkaisee tarttumaan haasteisiin, auttaa onnistumaan, innostaa ja kuuntelee. Millainen olisi valmentava itsensä johtaja, joka antaa itselleen myönteistä palautetta. Kuuntelee itseään ja omia tarpeitaan. Rohkaisee itseään tarttumaan haasteisiin ja ottaa vastuuta tekemisistään. Haastaa omaa ajatteluaan ja kysyy itseltään hyviä coachaavia kysymyksiä. Valmentava itsensä johtaja on kyvykäs olemaan itselleen myötätuntoinen. Itsemyötätunto auttaa suhtautumaan itseään kohtaan myötätuntoisesti silloin, kun kohtaa vastoinkäymisiä ja epäonnistumisia. Siihen liittyy tietoinen läsnäolo, kykyä kohdata tilanne sellaisena kuin se on. Aivan kuten valmentavan johtajan odotetaan olevan läsnä hetkessä ja kuuntelevan tiimiläisiään.

Miten voit kehittää valmentavaa itsesi johtamista?

  • Tunnista vahvuuteesi ja toimintatapasi ja tee ne näkyväksi. Hyvä itsetuntemus on pohja onnistuneelle itsensä johtamiselle. Pyydä muilta apua vahvuuksien tunnistamisessa. Kysy missä he ovat nähneet sinut parhaimmillasi.
  • Luota itseesi. Hae menneisyydestä tilanteita, joissa olet pärjännyt ja onnistunut. Itsensä johtaminen kaipaa myös itseluottamusta ja luottamusta omiin kykyihin ja mahdollisuuteen onnistua.
  • Reflektoi säännöllisesti omaa toimintaasi. Kirjaa päivittäin ylös missä olet päivän aikana onnistunut, mitä voisit tehdä toisella tavalla. Pidä itsesi kanssa aika ajoin kehityskeskustelu, jossa pohdiskelet mihin haluat jatkossa keskittyä.
  • Anna itsellesi positiivista palautetta. Harjoittele itsemyötätuntoa. Tarkkaile miten puhut itsellesi. Kerro itsellesi säännöllisesti, vaikka peilin edessä, kuinka hyvä ja mahtava olet. Puhu itsellesi niin kuin puhuisit hyvälle ystävälle.
  • Määrittele mitä haluat tehdä ja saavuttaa. Mitä haluat elämässäsi säilyttää, mitä lisätä, mitä vähentää tai lopettaa kokonaan. Mitkä ovat tavoitteesi. Mitkä ovat missiosi ja tarkoituksesi työelämässä.
  • Rajaa, priorisoi ja päätä mikä on riittävästi ja riittävä taso. Aina voi tehdä enemmän ja paremmin, mutta se ei ole useinkaan tarpeen. Keskity olennaiseen ja tee se riittävän hyvin.
  • Rakenna itsellesi käytännön työkaluja ja rakenteita, joilla voit hallita ja rajata tekemisiäsi ja ajankäyttöäsi. Varaa kalenteriin aikaa myös taukoihin ja työn tekemiseen. Noudata omia sääntöjäsi ja keskustele niistä muiden kanssa, jotta he voivat tukea niiden toteutumisessa.
  • Opettele coachaamaan itseäsi. Kysy itseltäsi hyviä kysymyksiä, jotka haastavat ajattelemaan toisin.

Käytä reflektiota oppimisen työkaluna

Tärkeää on reflektoida omaa toimintaansa. Reflektiota voi käyttää oppimisen työkaluna. Itseltään voi säännöllisesti kysyä: Missä onnistuin? Mitä tekisin toisin? Mitä opin? Mitä teen seuraavaksi? Mieti millaiseksi itsesi johtajaksi voisit kehittyä. Miltä silloin näyttäisi ja tuntuisi.

#itsensäjohtaminen #osaaminen #vahvuudet #itsemyötätunto #coaching

Jaa artikkeli