Miksi halusit tulla pienenä?

Inkeri Ruuska coach

Inkeri Ruuska

Miksi halusit tulla pienenä? Minusta piti tulla näyttelijä. Halusin näyttelijäksi niin kovasti, että lähetin kirjeen näyttelijä Olavi Ahoselle ja tiedustelin omasta ja ystäväni puolesta, josko Helsingin Kaupunginteatterissa olisi lapsinäyttelijän paikkoja auki. Olavi Ahosen olin nähnyt Katto Kassisena. Hän lähettikin vastauksena kortin, ettei lapsinäyttelijän paikkoja juuri nyt ole tarjolla, mutta hän pitäisi meidät mielessä.

Omaan itseensä lapsena kannattaa palata etsiessään uuttaa suuntaa tai seuraavaa askelta työelämässä. Muistella miksi halusi tulla ja mikä siinä innosti. Mitä muistat tehneesi mielelläsi lapsena tai nuorena. Mitä pienenä haluaa, kertoo usein aidosta kiinnostuksesta, kun ei vielä ollut esteitä. Tai ainakaan ei ollut samojen juttujen vanki kuin nykyään. Ne voivat myös kuvata luontaisia taipumuksia, koska usein haluaa tehdä sellaista missä on hyvä. Uskomuksia ja rajoitteita, jotka kaventavat aikuisena mahdollisuuksien näkemistä, ei vielä ole. Joskus varhaiset urahaaveet palaavat mieleen, kun tuntuu, ettei viihdy nykyisessä työssä ja on muutoksen aika.

Lapsuuden ja nuoruuden taipumukset ja tekeminen voivat auttaa löytämään vahvuuksiaan, joiden avulla edetä kohti uutta. Omien luontaisten vahvuuksien tunnistamisessa auttaa muistelu missä oli hyvä ja mikä silloin tuntui omalta tekemiseltä. Olitko aina ensimmäisenä organisoimassa jotain uutta tai ilmoittauduit mukaan, kun pyydettiin vapaaehtoisia. Olitko se, joka puolusti muita ja sovitteli riitoja. Viihdyitkö ryhmässä ja muiden kanssa. Vai olitko havainnoitsija ja pysyttelit mieluummin tarkkailijana. Myös lapsuuden ja nuoruuden harrastukset antavat viitettä siihen, mistä nauttii.

Sisällä olevasta lapsesta voimme löytää apua muutokseen

Lapsella on kykyä muuttua. Sisällä olevasta lapsesta voimme löytää apua muutoksen toteuttamiseen. Lapsen mieli on avoin ja utelias, usein ilman ennakkoluuloja. Lasta leimaa innostus uuden oppimiseen ja ilo erilaisten asioiden kokeilemiseen ja tekemiseen. Lapsi ei myöskään anna herkästi periksi, vaan yrittää uudelleen, jos ensimmäinen kerta ei tuota tulosta. Lapsi antaa itselleen kiitosta onnistuessaan. Miten nämä toteutuvat nyt aikuisena? Ne ovat kaikki tärkeitä ominaisuuksia seuraavan askeleen suunnittelussa ja ottamisessa.

Pohdiskele etsiessäsi uutta suuntaa

  • Mitä teit mielelläsi pienenä ja nuorena?
  • Mikä sinusta piti tulla? Mitä siihen liittyvää voisit toteuttaa nykyhetkessä?
  • Minkä kaiken uskoit olevan mahdollista?
  • Mistä innostuit?
  • Mitä sellaista sinulle on sanottu, joka on vaikuttanut sinuun?
  • Mikä on sellainen tapahtuma, joka on muokannut sinua sellaiseksi kuin olet?
  • Ketkä ovat ihmisiä, jotka ovat vaikuttaneet sinuun?
  • Mitä voisit hyödyntää nyt kehittyessäsi ja etsiessäsi uutta suuntaa työllesi?

Minusta ei tullut näyttelijää. Tuli valmentaja, coach, johtaja ja tutkija. Tunnistan lapsuuden taipumuksistani innostuksen uuden tutkimiseen ja oppimiseen, halun auttaa ja kannustaa, ratkaista haasteita, olla aina organisoimassa jotain ja mukana erilaisissa projekteissa.

Rakkaus teatteriin on säilynyt läpi elämän. Joskus panen silmät kiinni teatterissa loppuaplodien aikana ja mietin miltä tuntuisi olla lavalla.

#vahvuudet #oppiminen #muutos #seuraavaaskel #ura

Jaa artikkeli