Inkeri Ruuska
Organisaatioilla on usein advisory board, neuvonantajaryhmä, johon on kutsuttu alan huippuosaajia. Ryhmä voi auttaa kehittämisessä ja ideoinnissa, vahvistaa osaamista ja tuoda organisaatioon ulkopuolista näkemystä. Se on tehtävä, jossa jäsenet pääsevät itsekin oppimaan uutta.
Oma neuvonantajaryhmä kannattaa kerätä myös itselleen tuomaan inspiraatiota, tukemaan kehittymisessä, sparraamaan ja ideoimaan, auttamaan tavoitteiden saavuttamisessa. Mentoreilta on kautta aikojen haettu tukea ja oppia kehittymiseen, mutta oman itsensä neuvonantajaryhmään voi kehittää monia muitakin rooleja. Tällainen henkilökohtainen ”advisory board” on virtuaalinen eikä se tapaa ryhmänä. Jokaisella ryhmän jäsenellä on kuitenkin oma erityinen tehtävänsä.
Työelämässä tukijoukkoja hankitaan verkottumalla muiden kanssa. Määrää tärkeämpää on löytää ihmisiä, jotka ovat valmiita antamaan aikaansa ja tukemaan kehittymisessä. Luoda suhteet näihin ihmisiin. Ihmiset haluavat auttaa. Auttaminen tekee hyvää myös auttajalle. Samalla on hyvä muistaa, että myös itse tarjoaa apua vastavuoroisesti.
Millaisia rooleja on sinun
henkilökohtaisessa neuvonantajaryhmässäsi?
Inspiroija. Kuka on inspiroijasi, joka innostaa ja kenen ajatukset saavat sinut syttymään? Inspiroijaa voi seurata sosiaalisessa mediassa, voit lukea hänen kirjoituksiaan tai kuunnella esityksiä. Häntä ei tarvitse tuntea henkilökohtaisesti. Inspiroijalta saat ideoita ja innostusta. Joskus on myös mahdollista tavata oma inspiroijansa. Tartu hihasta tilaisuuden jälkeen tai ota rohkeasti yhteyttä muuten.
Kokenut mentori. Kenen uraa, työtä tai kokemusta arvostat? Mitä haluaisit häneltä oppia? Voit olla itse aktiivinen ja lähestyä arvostamaasi henkilöä. Kysy, ryhtyisikö hän mentoriksesi. Mentoria voi etsiä ammatillisesta verkostosta tai LinkedInistä. Voit myös pyytää verkostossasi olevaa esittelemään sinut jollekin omalle kiinnostavalle kontaktilleen. Neuvoja kokeneelta voi pyytää myös vapaamuotoisesti, vaikka yrityksen kahvihuoneessa. Kysy muutama hyvä kysymys. Tätä kautta voi syntyä pikkuhiljaa mentorisuhde.
Nuorempi mentori. Keneltä nuoremmalta voisit oppia uutta? Ja samalla jakaa hänelle omaan kokemustasi. Yleensä mentori kokee itse saavansa aktorilta vähintäänkin yhtä paljon itse uusia ideoita ja ajatuksia. Käänteinen mentorointi on nerokas tapa oppia molemmille osapuolille. Kokeneen maailma rakentuu uusin näkökulmin. Nuoren kokemus ja osaaminen karttuvat vuorovaikutuksessa kokeneen kanssa. Etsi nuori osaaja, jolla on sinulta puuttuvia taitoja ja ajatuksia. Anna hänelle puolestasi kokemusta, jota hänellä ei ole vielä.
Kehittymispari. Kenen ajatusmaailman jaat? Kenen kanssa huomaat usein löytäväsi yhteisen sävelen? Pyydä häntä kehittymispariksi. Tavatkaa aamiaisella, kahveilla tai vaikka lenkeillä. Jakakaa ideoita ja kehittäkää niitä yhdessä eteenpäin. Vauhdittakaa toistenne oppimista. Kehittymispari toimii sparrauskumppanina ja ajatusten tuulettajana. Kehittymispari voi olla myös vertaistuki. Moni painii samanlaisten haasteiden kanssa ja on huojentavaa nähdä, ettei ole yksin ongelmansa kanssa.
Esikuva uuteen. Kuka tekee jo jotain sellaista, josta haaveilet? Henkilö, joka on vaikkapa tehnyt ison hypyn urallaan. Etsi joku, jolta voit kysyä miten hän on saavuttanut nykyisen asemansa ja osaamisensa. Kysy mitä hän on tehnyt, mitä se on vaatinut ja opettanut. Saat rohkeutta ja ideoita oman suunnitelmasi toteuttamiseen, mutta parhaassa tapauksessa myös opit toisen virheistä. Näitäkin kontakteja löytyy myös toissijaisesta verkostostasi, ensisijaisten kontaktiesi kautta.
Keneltä voisit oppia uutta?
Coach. Coach auttaa oivaltamaan itse ja kulkemaan kohti tavoitetta. Hän on innostaja, kannustaja ja hyvien kysymysten esittäjä, joka vauhdittaa ajattelua. Ääneen puhuminen jäsentää ajatuksia ja auttaa ottamaan käyttöön vahvuuksia ja voimavaroja. Hyvä coach haastaa kyseenalaistamaan uskomuksia ja menemään kohti uutta. Kysele kokemuksia coacheista ja etsi itsellesi sinulle ja tilanteeseesi sopiva.
#kehittyminen #uudistuminen #verkostoituminen #coaching #seuraavaaskel
Miten löytää neuvonantajia?
Etsiessäsi itsellesi neuvonantajia, käy läpi tuntemiasi ihmisiä ja verkostoja, joissa olet mukana. Etsi myös heikkoja linkkejä eli verkoston verkostoja. Kontakteja, joihin sinulla on linkki tuntemasi ihmisen kautta. Lue mielenkiintoisia kirjoituksia ja blogeja. Kuka voisi auttaa sinua? Kenet heistä tunnet jo? Kenet tunnet vain taustalta ja maineelta? Miten voisit olla yhteydessä? Kun saat apua, kysy kuka muu sinun pitäisi tavata. Kerro myös, miten itse voit olla avuksi.
#kehittyminen #uudistuminen #verkostoituminen #coaching #seuraavaaskel