Inkeri Ruuska
Kohta joku huomaa, etten minä oikeasti osaa. Olen niin taitava esittämään. Ei minulla ole mitään erityistä muista erottuvaa osaamista. Hyvällä tuurilla olen päässyt tähän saakka. Kukaan ei ole kehdannut sanoa suoraan.
Sanoja, joita erittäin asiantuntevat ja pätevät ovat lausuneet minulle. Ihminen uskoo onnistuneensa vakuuttamaan muut pätevyydestään, vaikkei sitä mielestään oikeasti olekaan. Tai ainakaan niin pätevä kuin muut uskovat. Tuntemus voi myös vaihdella. Välillä tuntee olevansa huippuasiantuntija, mutta toisinaan iskee epäusko. Useimmat kokevat epävarmuutta mennessään uuteen työpaikkaan tai ottaessaan vastaan uuden tehtävän. Toisilla kokemus on kokonaisvaltaisempi ja saattaa heikentää suoriutumista työstä tai estää urasiirtoja.
Riittämättömyyden tunne, itsekriittisyys ja suorituskeskeisyys vaanivat itselleen vaativaa
Epäilyjen takana on usein vaativuutta itseään kohtaan. Kovin arvostelija ja vaatimusten esittäjä asuu omassa päässä. Kuinka usein kuuleekaan lauseen: vaadin muilta paljon, mutta eniten vaadin itseltäni. Työelämässä on myös paljon ulkoista vaativuutta, joka vahvistaa riittämättömyyden tunnetta. Toisten kykyjä voi yliarvioida suhteessa omaan osaamiseen. Omia vahvuuksiaan on joskus vaikea tunnistaa. Epäilyksiä omasta kyvykkyydestään syntyy helposti, jos itsellä ei ole selkeää kuvaa vahvuuksistaan ja osaamisestaan.
Miten voit tehdä osaamistasi näkyväksi?
- Pohdi mitä uskomuksia sinulla on omasta osaamisestasi. Mitä uskomuksia sinulla on itsestäsi? Minkä uskot olevan itsellesi mahdollista? Mitkä uskomukset rajoittavat sinua? Mistä rajoittavat uskomukset ovat syntyneet? Mitä pidät itsellesi mahdottomana? Mitä pitäisi tapahtua, jos se olisikin mahdollista?
- Keskity vahvuuksiisi ja kirjaa ne ylös. Mikä osaamisessasi on olennaista ja ainutlaatuista? Mitkä ominaisuudet tai kokemukset määrittelevät sinua parhaiten? Minkä tekeminen on sinulle helppoa? Minkä tyyppisissä asioissa yleensä onnistut? Missä tunnet olevasi ainutlaatuinen ja erilainen kuin muut?
- Sanoita osaamistasi. Hae esimerkkejä, miten osaamisesi näyttäytyy konkreettisina esimerkkeinä, tekoina ja saavutuksina. Mistä osaaminen on hankittu? Miten ja missä sitä voisi hyödyntää? Tee osaamistasi näkyväksi. Näkyvää on helpompi uskoa. Pohdi mikä sinussa on aitoa, omaa itseäsi.
- Mieti mitä sinun pitäisi vielä oppia. Onko jotain, jonka osaaminen vahvistaisi sinua? Mikä vahvistaisi itseluottamustasi? Kuka voisi auttaa sinua eteenpäin? Minkä oppiminen toisi innostusta työhösi?
- Pyydä palautetta muilta: esimieheltä, kollegoilta ja läheisiltä. Missä olen mielestäsi hyvä ja millaisissa tilanteissa olet nähnyt minut parhaimmillasi? Hae evidenssiä siitä mitä osaat. Ole kiitollinen palautteesta ja luota, että se on aitoa. Muut ihmiset ovat hyvä peili, sillä omia vahvuuksiaan voi olla yllättävän vaikea hahmottaa.
- Tarkkaile sisäistä puhettasi. Miten puhut itsellesi? Puhuisitko niin ystävällesi? Sanoisitko hänelle, että et sinä ole oikeasti hyvä, olet vaan hyvä puhumaan ja vakuuttamaan. Et varmasti sano. Itselleen myötätuntoinen puhe on kuin puhetta hyvälle ystävälle, jota haluaa kannustaa.
Ääneen puhuminen vahvistaa käsitystä omasta osaamisestaan
Ääneen puhuminen auttaa rakentamaan käsitystä itsestään ja omasta osaamisestaan. Jakaminen muiden kanssa myös osoittaa, että yllättävän moni ympärillä epäilee omaa osaamistaan. Itsekin jään kiinni aika ajoin näistä epäilyistä ja silloin pyrin keskittymään onnistumisiin ja sanomaan itselleni, että oletpa hyvä ja pätevä. Ei ihme, että olet pärjännyt niin hyvin. Suurimman osan aikaa uskonkin näin olevan.
#osaaminen #oppiminen #vahvuudet #coaching